Sienikasviskeitto

Sienikeitto suppilovahveroista

Vielä on monta kuukautta esimmäisten sienten ilmestymiseen. Kevätsieniäkin saa tänä vuonna odottaa normaalia pidempään. Pitkää odotusta voi helpottaa sienikeitolla. Tämä on helppo ja suhteellisen nopea sienikeitto, joka syntyy joko kuivatuista tai tuoreista sienistä. Tämän hetkiset kokeiluni puoltavat suppolovahveron käyttöä – se tuntuu makunsa puolesta parhaiten keittoon soveltuvan.

SIENIKASVISKEITTO

200 g suppilovahveroita
2 rkl voita
1 porkkana
200g kiinankaalta tai keräkaalta
½ purjoa
1 litra kasvislientä
(1dl kermaa)
100 g sulatejuustoa
persiljaa tai tilliä

Silppua (jos käytät tuoreita) sienet, puhdista kasvikset, suikaloi porkkana, leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi, samoin kiinankaali. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja laita sienet siihen hautumaan. Lisää kasvikset. Itse annan myös kasvisten hautua noin 15 min, ennen kasvisliemen lisäämistä – maku paranee. Kaada kasvisliemi kattilaan (jos käytät kuivattuja sieniä, lisää ne tässä vaiheessa). Kypsennä keittoa vähintään 15 min. Sekoita lopuksi keittoon sulatejuusto ja kerma. Ripottele pinnalle yrttejä.
Käytän keittoon usein mm. palsternakkaa tai juuripersiljaa tai mitä nyt sattuu jääkaapista löytymään. Keräkaali on siitä hyvä tuote, että se on edullista, kotimaista ja säilyy pitkään jääkaapissa. Kiinankaalin voi hyvin korvata keräkaalilla. Molemmat tarvitsevat kypsennyksen: kiinankaali mahdollisten pöpöjen varalta ja keräkaali ruuansulatuksen vuoksi.

3 ajatusta “Sienikasviskeitto”:sta

  1. Ei mulla kommenttia varsinaisesti tähän reseptiin ole, paisti että voiskohan ton kasvisliemikuution korvata jollain muulla…

    Mut sitä lähdin kommentoimaan, että hemmetin hieno taustakuva sulla on tossa profiilissa! Ne kortteet!

  2. Kerran piti olla gluteiinitonta keittoa, ja tein kasvisliemen eri mausteista. En muista mitä kaikkea käytin, mutta laakerinlehti siinä ainakin oli. Tulos oli hämmästyttävän hyvä, ihan meni täydestä. Joten mielikuvitusta vain peliin!

    Kiitos kuva kehuista, valmis pohja oli valittavana, joten ei itse otettu kuva.

  3. Muuten, juuripersilja on voimakas ja erittäin hyvä ja sopiva kasvisten kanssa, myös sienten. Se voisi sopia kasvisliemen yhdeksi ainekseksi.
    Keiton lisäksi sitä voi käyttää paistetuissa sienissä, olen kokeillut herkkusieni-kesäkurpitsä-juuripersilja yhdistelmää – erinomaista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *