Kultarousku

Kuvassa näkyy se määrä, minkä verran kuivattua kultarouskua tarvitaan maustamaan sienipiiras, keitto tai kastike. Tämä on erinomainen asia sen takia, että kultarouskua löytyy harvoin isoja määriä. Kultarouskun maku on niin voimakas, ettei hienoa aromia kannata liialliseen määrään hukuttaa.
Sienipiiraaseen laitan joko keltavahveroa, suppilovahveroa tai muita mietoja sekasieniä ja mausteeksi siis yksi ”siivu” kuivattua kultarouskua huhmareessa hienoksi jauhettuna.
Pastakastike syntyy esimerkiksi keltavahverosta, ohuista purjosiivuista, juustoraasteesta (esim. mustaleima emmental), kermasta ja mausteeksi siivu kultarouskua.
Ktt-opinnoissa opettaja laittoi pannulle kokonaisen kultarouskun lakin ja paistoi sen molemmin puolin kypsäksi, ikään kuin hampurilaispihviksi. Oli hyvää, mutta itse en ole raaskinut kotona kokeilla.
Jos pitäisi valita vain yksi sieni parhaaksi, mitä Suomesta löytää, minulle se olisi kultarousku.

3 ajatusta “Kultarousku”:sta

 1. Heippa, tänä vuonna kun on huippu kultarouskuvuosi niin olisi kiva kokeilla sitä sun mainitsemaa keittoa tillillä maustettuna. Raatsisitko antaa sen ohjeen?

  • Juu, laitan tämän viikon aikana. Periaatteessa voi tehdä minkä tahansa sienikeiton ohjeella ja maustaa kultarouskulla. Pari kuivattua siivua riittää yleensä. Tosi riittoisa ja ihana sieni!

  • Suppis-kasvis keitto
   200 g suppiksia (tuoreina) tai pari kourallista kuivattuja
   2 rkl voita
   1 porkkana
   200 g kiinankaalta
   ½ purjoa
   1 litra kasvislientä (1 dl kermaa)
   100g sulatejuustoa
   persiljaa tai tilliä

   Ensin kasvikset ja sienet, jos tuoreita, kuullotetaan. Itse teen sen kunnolla, eli ehkä 10 min.
   Sitten lisätään kasvisliemi, keitetään hiljaisella lämmöllä 15 -20 min. Lisätään sulatejuusto paloina, mä olen käyttänyt Koskenlaskijaa, se musta paketti. Yrtit pinnalle lopuksi. Voi käyttää kuivattuja sieniä, silloin lisään ne kasvisliemen kanssa yhtä aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *