Viiruvalmuska

Syksyn maukkaimpiin kuuluva sieni: viiruvalmuska

Viiruvalmusta, Tricholoma portentosum, on syksyn myöhäisiin lajeihin kuuluva sieni. Se on maukas ja ruokaisa – ei mene kasaan pannulla syksyn muiden sienien, mm. suppilovahveron tavoin.
Sen lakki on tumma, lyijynharmaa tai synkänsiniharmaa ja se on säteittäisviiruinen. Nuorena se on puolipallomainen, laakenee myöhemmin, eikä siinä ole näkyvää nipukkaa, kuten esimerkiksi sappivalmuskassa, Tricholoma virgatum.

 

Viiruvalmuskan heltoissa on kellertäviä sävyjä, samoin jalassa, heltat ovat kolotyviset kuten valmuskoissa yleensä. Ikävä kyllä, kamerani ei ole kellansävyjä kuviin tallettanut, ei ainakaan kovin selkeästi. Keltaista heltoista ja jalasta kuitenkin löytyy. Jos ei löydy, täytyy miettiä onko kyseessä jokin toinen laji – valmuskojen tunnistaminen ei ole kovin helppoa.

Malto on valkeaa ja sitä sanotaan jauhonhajuiseksi ja -makuiseksi. Itse haistan enemmänkin jotain raikasta, ikään kuin puhdistusaineen tuoksua, en kuitenkaan mitään kemiallista hajua.

Kokeilin viiruvalmuskaa pastakastikkeeseen, johon tuli jauhelihaa, sipulia, viiruvalmuskaa, tomaattia, sikurisouskua (muutama kuivattu lakki jauhettuna), ihan hiukan kermaa (ei saa laittaa liikaa) ja mausteita. Täytyy sanoa, että tunsin itseni varsinaiseksi huippukokiksi maistettuani tuotosta, koko kattilallinen olisi helposti mennyt kerralla.

Hyviä kuvia viiruvalmuskasta ja näköislajista sappivalmuskasta löytyy muun muassa Jarkko Korhosen & Pirjo Penkkimäen Suuresta Suomalaisesta Sienikirjasta. Kirja ilmeistyi tänä vuonna 2014.

2 ajatusta “Syksyn maukkaimpiin kuuluva sieni: viiruvalmuska”:sta

  1. Samaa mieltä tästä sienestä ruokana. Maukas.
    Olet kuvannut hyvin sen oleellisimman tuntomerkin, häivähdyksen keltaista. Tuo rähjäinen ulkomuoto on minusta toinen.
    Harmi vain, että näitä ei löydä kerrallaan kuin nippanappa pannullisen jos sitäkään.

    • Kyllä, on todella harmillista, ettei viiruvalmuskoja paljoa löydä. Kuva otettu vuonna 2014, viime vuonna 2015, en löytänyt yhtäkään. Tosin viime vuosi oli aika erikoinen ruokasienien suhteen – paljoa eivät kuivavarastot karttuneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *