Diureetti yrttihaudejuoma

Aloitin viime vuoden marraskuussa taas pitkän korona-tuon jälkeen säännöllisen kuntosaliharjoittelun noin 1 – 3 kertaa viikossa. Ruokaremonttini oli kestänyt kolmatta vuotta, minä aikana sain liikakilot pois ja ne olivat myös poissa pysyneet. Patrik Borgin kurssi ”Jäähyväiset jojoijulle” oli kantanut hedelmää: ei tarvinnut laihduttaa, kieltäytyä herkuista, tarvitsi vain syödä tarpeeksi monta ateriaa per päivä. Kurssi oli todellakin hintansa arvoinen.

Siksipä olikin ylläri, kun puntari näytti hienoista painon nousua treenin jälkeisinä päivinä. Sitten löysin netistä selityksen: ” Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti. Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä. Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon.” Hyvä Terveys 23.3.2016

Ei muuta kuin yrttikaappieni kimppuun.

Voikukka on muiden ominaisuuksiensa lisäksi nestettä poistava yrtti numero 1. Keitän treenien jälkeen tällaista juomaa:

Diureetti tee

  • noin 2-3 rkl voikukanlehtiä
  • noin ½ rkl voikukan juurta
  • vadelman lehti (makua antamaan)
  • kuivattua steviaa tai hunajaa tai kuusenkerkkäsiirappia
  • 4 dl kuumaa vettä

Yrtit murskataan pannuun. Kuivattu voikukan juuri murskautuu hyvin morttelissa. Vadelman lehti on tässä makua antavana, vaikka silläkin on paljon terveysvaikutuksia. Vadelmasta lisää tämän artikkelin lopussa. Pienikin määrä vadelman lehteä antaa juomalle todella hyvän maun. Voikukka kun on muutoin hiukan kitkerä.

Käytän kuivattua steviaa yrttihaudejuomieni makeuttamiseen. Nolla kaloria ja paljon makeutta, jos siitä tykkää. Juomaa ei tietenkään ole pakko makeuttaa ollenkaan. Makeuttamattomana yrttien maku tulee myös helpoiten esille.

Juomaa haudutetaan noin 15 min. Nautitaan. Varaudu vierailemaan toiletissa usein 😊

Tein juomaa ja join noin 3 kahvikupillista, seuraavana päivänä painosta oli lähtenyt 0,5 kg! Voi olla, että näin olisi muutoinkin tapahtunut, mutta turvotus oli kestänyt jo muutaman päivän, joten halusin helpotusta oloon.

”Vadelman lehdissä on vatsaa hoitavia sekä viruksia ja haitallisia bakteereja torjuvia parkkiaineita. Parkkiaineet supistavat limakalvoja ja hillitsevät limaista yskää.

Lehdissä on paitsi parkkiaineita myös flavonoideja, C-vitamiinia ja haihtuvia öljyjä, jotka yhdessä suojaavat suolistoa haitallisilta bakteereilta, kuten salmonellalta ja helikobakteerilta tai norovirukselta. Lehtien flavonoideja kuten kemferolia, arbutiinia, rutiinia ja kversetiiniä hyödynnetään ihonhoidossa. Kversetiini suojaa myös allergioilta ja astmalta, lievittää nivelkipuja ja vahvistaa sydäntä ja verisuonia.

Lehtien haihtuvat öljyt kohottavat vadelman metsäparfyymiksi. Kansanlääkinnässä vahvasti tuoksuvaa vadelmasiirappia lisättiin juomiin, kun ajettiin kuumetta alas. Vadelma nosti hien.

Lääketeollisuus käyttää vadelma-aromia makuhoukuttimena.

Kuivattuja, rullalle ja puikoiksi käärittyjä vadelmanlehtisuitsukkeita voi poltella hyttyskarkotteena terassilla.” Maaseuduntulevaisuus 8.6.2018

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *