Valkomörskykeitto

Valkomörsky, Helvella crispa, on harvinaisehko, kalkkipaikkoilla kasvava sieni, joka kelpaa hyvin ruuaksikin. Itse löysin näitä ensimmäistä kertaa sienihistoriassani ruuaksi asti Särkisalon kalkkimaastosta tänä vuonna (2017). Etsin kovasti ruokaohjetta valkomörskylle, mutta en löytänyt, joten päätin kokeilla miten se kermaisaan keittoon taipuu.

Sienet haudutetaan pannulla ja kun neste on melkein haihtunut lisätään voita/öljyä, suolaa, pippuria. Siirsin syrjään muutaman hyvin paistuneen sienenpalan lisätäkseni ne keiton pinnalle ja sitten tein keittopohjan kattilaan. Voita ja spelttijauhoja > ruskistus ja sen jäkeen kanaliemi. Sitten lisätään sienet, ja mahdolliset muut mausteet.

Keitto soseutetaan ja lopuksi lisätään kerma ja kuumennetaan. Pinnalle ripotellaan persiljaa ja koristeeksi paistetut sienenpalat.

Maku tällä keitolla oli jotenkin hyvin omintakeinen, mutta erittäin herkullinen!

2 ajatusta “Valkomörskykeitto”:sta

  1. Tänään ensi kertaa tämä mielenkiintoisen näköinen sieni minulle näyttäytyi, ihan omassa pihassa Lohjalla. Meillähän on tunnetusti kalkkinen maa-aines. Koti lähellä kalkkitehdasta. Nettikaveri tiesi kertoa nimen kun sitä ihmettelin. Hyvä tietää, että voisi maistella. Olen myös myös maistanut mustesientä, joita oli tänä kesänä paljon pihassa.

    • Lohjalla myöskin, harjun kupeesta löysin minäkin tämän oudonnäköisen sienen. Kuva sekä kuvaus sopi täydellisesti löytöön, joten uskallan kokeilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *