Pihasaunio, yksi parhaimman makuisista luonnonkasveista!

Pihasaunio, –Matricaria discoidea, on yksi maittavimmista luonnonkasveista, mitä tiedän. Kevät ja kesä ovat joka vuosi niin kiireisiä aikoja, kuivuri on yötä päivää ja viikkokausia päällä, etten ole aiemmin ehtinyt tutustua tähän.

Pihasaunio

Koska tänä vuonna on ollut hyvä kamomillasauniovuosi (Matricaria chamomilla) katselin samalla pihasaunion vaikuttavia aineita ja käyttötapoja. Suvussa Matricaria on meillä vain nämä kaksi lajia.

  Kamomillasaunio

Kamomillasauniota löytää harvemmin, se kasvaa mieluiten ensimmäisten joukossa joutomailla ja tienpientareilla, mutta katoaa muun kasvillisuuden vallatessa maan. Siksi on lohdullista, että vaikutuksiltaan samantapainen pihasaunio on yleistäkin yleisempi. Se ei hätkähdä tallomisesta ja on tehokas leviämään: yhteen pähkylään voi kehittyä noin 5000 hyvin itävää siementä! Pihasauniota voi käyttää samoin tavoin kuin kamomillasauniotakin, teenä, mausteena, ihonhoitoon yms.

Paras tähän mennessä kokeilemani resepti pihasauniolle oli mansikoiden mausteliemi. Samalla ohjeella voi maustaa myös vadelmia.

  • ½dl vettä
  • ½ dl hunajaa tai esim kuusenkerkkäsiirappia
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 rkl pihasaunion lehtiä
  • 1 rkl pihasaunion kukintoja
  • ½ l mansikoita

Kiehauta hunaja tai siirappi ja sitruunan mehu vedessä. Anna hiukan jäähtyä. Lisää pihasaunion lehdet ja kukinnot. Kaada lohkottujen mansikoiden päälle ja anna maustua vähintään 2 tuntia. Maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä on jos maltat antaa mansikoiden odottaa. Säilytä maustettuja mansikoita jääkaapissa. Tämä on todellista herkkua!

Innostuin tästä kasvista niin, että kuivaan sitä talven varalle runsain mitoin. Mausteöljyssä on tällä hetkellä pihasaunion mykeröitä (oljynä auringonkukkaöljy) ja tuoksu on taivaallinen. Vielä en ole kokeillut pihasaunioöljyä mihinkään ruokaan, ehkä marinoin sillä grillikaalin.

Yrttihaudejuomiin pihasaunio antaa myös ihanan maun. Paras tähän mennessä kokeilemani sekoitus syntyy piparmintun lehdistä, pihasauniosta, ketohanhikista, piharatamosta (no, siinä ei kovin voimakasta makua ole, mutta on hyvä kasvi mm vilustumisoireisiin ja vatsalle) ja steviasta. Käytän steviaa makeuttamaan yrttijuomia ja kasvatan sitä joka vuosi kasvihuoneessa. Tämä tee rauhoittaa ja on vatsaystävällin. Rauhoittavan vaikutuksen vuoksi juoma on parasta nauttia illalla, varsinkin jos on herkkä rohdoille. Koska olen ikiliikkuja, varsinkin kesäisin, oletan, että tämä juoma rauhoittaa hieman omaakin menoani.

Käyttörajoituksista mainitaan, että allergiset voivat saada oireita, varsinkin jos on allerginen mykerökukkaisille. Kamoillasaunio ja vaikuttaa kuukautiskiertoon ja stimuloi kohtua, eikä liiallista käyttöä suositella raskauden ja imetyksen aikana. Oletan, että samat rajoitukset koskevat myös pihasauniota, vaikken ole vielä löytänyt mainintoja mistään lähteistä. Lisäksi kamomillasta mainitaan, että sen sisältämät kumariinit saattavat sekoittaa verenohennuslääkitystä (varfariini) ja se saattaa hidastaa samanaikaisesti nautittujen rohdosten vaikutusta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *