Peltokanankaalin kasvatus

Näin keväällä mieli tekee tuoretta vihreää. Päätin kokeilla kasvattaa peltokanankaalta (Barbarea vulgaris) purkissa. Keräsin syksyllä siemeniä ja säilytin ne talven jääkaapissa. Kylvin ne kukkamultaan. En löytänyt tietoa mikä olisi paras kasvatusalusta, mutta ainakin pihalla ne kasvavat multavassa maassa.

Kuva 14.4.2021

Peltokanankaali kuuluu kaalikasveihin. Amerikassa sitä on viljelty ravinnoksi.  Samassa suvussa on myös muita syötäviä kasveja, joita on vaikea erottaa toisistaan, kuten rikkasinappi, peltokaali ja peltoretikka. Ne ovat yksivuotisia je kukkivat myöhemmin, kuin peltokanankaali on monivuotinen ja kukkii jo kesäkuun alussa. Peltokanakaali on myös edellä mainittuja tanakampi.

Kukkiva peltokanankaali

Meillä Etelä-Suomessa peltokanankaalia näkee tienvarsilla ja pelloilla. Pihalle se ilmestyi noin vuoden ikäiseen multakasaan. Sitä kasvaa myös Keski-Suomessa, pohjoisempana se on harvinaisempi.

Ensimmäisenä vuonna peltokanankaali kasvattaa lehtiruusukkeen, ja seuraavana kesänä se kukkii kirkkaan keltaisin kukinnoin. Lehtiruusukkeet talvehtivat.

Kasvin lehdet ovat parhaimmillaan ennen kukintaa. Maku on kirpakka, ehkä siinä on häivähdys sitruunan makua. Käytän lehtiä salaattiin ja leivän päällä. Ne voi myös kypsentää pinaatin tavoin. Olen lukenut, että ne sopisivat erityisen hyvin pataruokiin. En ole itse vielä kokeillut.

Kukkivia versoja voi myös käyttää ravinnoksi. Parhaita ennen kuin kukat ovat avautuneet. Ne voidaan valmistaa esim. pannulla voilla höystettynä.

Mutta tarkoitukseni on ensin saada siemenet itämään purkissa ja käyttää sitten tuoreita ja pieniä lehtiä. Keruupaikat kun tuppaavat olemaan pölyisiä (tienvarret) tai muuten epämieluisia kerätä (teollisuusalueet), itse kasvattaen saa puhdassa yrttiä syötäväksi.

Kahdessa viikossa melkein kaikki siemenet ovat itäneet. Siirrän ne kohta isompaan purkkin. Kuva otettu 28.4.2021.

Ajatus “Peltokanankaalin kasvatus”:sta

  1. Olen siirtänyt pölyiseltä tienlaidalta omalle pihalle. Eiköhän ne ”saasteet” jo talvehtimisen jälkeen ole haihtuneet:)
    Nyt jo vihreä ruusuke näyttää heränneen, kun ollut muutama lämmin päivä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *