Pihalle ilmestyi kasvi, jonka katsoin aluksi olevan koiranputki. Myöhemmin tarkastelin vartta lähemmin.
Myrkkykatkon varsi poikkeaa selkeästi koiranputken varresta.
Kävi ilmi, kuten yllä näkyy, että varsi oli punaisia pilkkuja täynnä. Kasvi olikin mykkykatko, Conium maculatum. Myrkkykatko on erittäin myrkyllinen, sen pääasiallinen myrkky on koniini, jota on etenkin kukkivissa ja hedelmiään kypsyttävissä versoissa sekä raaoissa hedelmissä.
Koniini aiheuttaa halvaantumisen, mikä etenee jaloista ylöspäin. Tajunta säilyy loppuun asti. Halvaantuminen leviää lopulta hengityseliminiin ja lopulta ihminen tukehtuu. Vastamyrkkyä ei ole, mutta jos ajoissa pääsee hoitoon, voi pelastua. Hengitystoimintaa pidetään yllä koneellisesti, kunnes myrkky lakkaa vaikuttamasta.
Harvemmin kukaan kasvia lähtee varta vasten syömään, kasvi on vielä harvinainenkin, mutta myrkytystapauksia on syntynyt, kun onttoa vartta on käytetty puhallusputkena.
Koiranputken ja myrkkykatkon kukkia on vaikea erottaa toisistaan, mutta siemenissä on eroja. Koiranputken siemenet ovat pitkulaisia, kun taas myrkkykatkon siemenet ovat lähes pyöreitä ja kyhmyharjaisia (artikkelikuva).
Ylempi kuva: myrkkykatkon lehti. Lehdyköiden päät ovat valkopilkkuiset.
Alempi kuva: myrkkykatkon kukka.
Olen kirjoittanut artikkelin myrkkykatkosta Salon Seudun Sanomiin. Se on julkaistu 3.7.2018.
Missä tapauksessa tämä on myrkyllinen?
Kaikissa tapauksissa, koko kasvi on myrkyllinen.
Luontoportin sivuilta: ”Kasvin pääasiallinen myrkky on koniini, jota on etenkin kukkivissa ja hedelmiään kypsyttävissä versoissa sekä raaoissa hedelmissä. Kasvia tuskin tulee syöneeksi, mutta jo yksi puhallus vaikkapa sen ontosta varresta tehtyyn hernepyssyyn aiheuttaa suun polttelua ja pahoinvointia. Vakavaan myrkytykseen kuuluva halvautuminen alkaa jaloissa tuntuvana tunnottomuutena ja kylmyytenä, joka etenee hitaasti kehoa ylöspäin. Tajunnan taso säilyy normaalina loppuun asti ja sydänkin säilyttää toimintakykynsä pitkään, kuolema seuraa hengityselimistön halvaantumisesta.”