Kevättä pukkaa ja sitä myöten alkaa kevätsienten odottelu. Tässä yksi top ten -herkkuni ruokasienten maailmasta.
Kevätkaunolakki on eteläinen, kalkinsuosija ja kulttuuriympäristöissä ja lehdoissa kasvava sienilaji. Pohjoisimmillaan sitä on löytynyt Pirkanmaalta asti.
Lakki on noin 4 – 12 cm leveä ja väri on luonnonvalkoinen, hiukan beigeen vivahtava. Heltat ovat tiheässä ja kolotyviset. Tuoksu on vahvasti jauhomainen.
Se on paksumaltoinen ja ruokaisa sieni. Sain eräänä kesänä kutsun facebookin sieniseuran sivuilta tulla kerämään lajia erään seuralaisen pihapensaiden alta, missä se kasvoi suurina kehinä ja runsaana. Pannulla sieni ei mennyt juuri ollenkaan kasaan ja maku oli mielestäni parempi kuin herkkusienellä.
Kuten kaikkien sienten tunnistamisessa, myös kevätkaunolakin tunnistamisessa täytyy olla varma. Tappava näköislaji on harvinainen isorusokas, Entoloma sinuatum. Se muistuttaa päältäpäin kevätkaunolakkia, mutta aina kannattaa kurkkia lakin alle – isorusokkaan itiöpöly on roosan väristä, kun taas kevätkaunolakilla se on valkoista. Eli heltoissa on aavistettavissa, jos nuori sieni, tai nähtävissä, jos vanhempi, punaista sävyä. Isorusokas kasvaa kevätkaunolakkia suuremmaksi, sen jalka on suhteessa lakkiin pidempi ja jalan tyvi pullistunut. Yhtäläisyyksiä ovat lakin väri ja jauhon tuoksu. Toisin kuin kevätkaunolakki isorusokas kasvaa myöhemmin, elokuusta lähtien, mutta kasvuaika yksistään ei käy tuntomerkistä.
Itse olen nähnyt isorusokkaan vain kerran Ruissalossa ja senkin vain oppaan avulla, mutta näköislajien mahdollisesta harvinaisuudesta huolimatta, sienten tunnistamisessa tärkein työkalu on tarkkuus. Sienet eivät tottele tilastoja, ne voivat kasvaa yllättävissä paikoissa, joinakin vuosina runsaina, joinakin paikoissa missä eivät ennen ole kasvaneet.
Vaaleat malikat voivat sekoittua kevätkaunolakkiin, mutta jälleen kurkistus helman alle auttaa asiaa: malikoiden heltat kiinnittyvät tasaisesti jalkaan tai ne ovat johteisia. Lisäksi malikat ovat usein ohutmaltoisia.
Kevätkaunolakkia löytää toukokuusta heinäkuun taitteeseen.