Ennakkovierailu Suomen luontokeskus Haltiaan

Luontobloggaajia kutsuttiin tutustumaan uuteen luontokeskukseen ennen avajaisia, ja tottakai ilmoittauduin ja pääsin mukaan. Sainpas puhuttua vielä eräopastuttavani aveciksi mukaan.
Rakennushan on tehty melkein täysin puusta, ainoastaan kellarikerroksessa on betonia. Hissikin on puuta.
Kunnioitettava saavutus.
 

 
Meille kerrottiin, että hiilijalanjälki tällä rakennuksella on vain 10 % verrattuna vastaavaan betonirakennukseen. Lisäksi energiantuotannossa pyritään omavaraisiksi. Aurinkokeräimet katolla taltioivat lämpöä, siellä ne kököttivät viherkatolla, enää aurinkopanelit sähköntuotantoa varten puuttuivat.

 
VIP -tilan muotoilua. Puuta ja pirteitä värejä, sauna, jossa totta kai puukiuas.

Helteiseltä terassilta näkymä Nuuksion Pitkäjärvelle. Terassi avautui ravintolasta, jonka keittiön varustelutasoon kuuluu mm induktiogrilli, se kuumenee vain käytettäessä, eikä siis paahda turhaan energiaa harakoille. Lämmön talteenotto kuuluu tietysti asiaan, kuten koko rakennuksessa.

Näyttelytilaa pystytettiin kiireellä, avajaisiin ei ole montaa päivää. Joka puolella hääri kavereita, joiden paidan rinnuksissa luki ”ei nyt” ja selkäpuolella ”myöhässä”. Taidan hankkia itselleni samanlaisen.
Näyttelytilaan tulee ennenkuulumatonta tekniikkaa, jonka testaamista aloin todellakin odottaa. Siellä voi kävellä Suomen kartalla, pysähtyä haluamaansa kohtaan, ja saada tietoa juuri sen paikan luonnosta. Tulee Viherkehä, kartta, joka sisältää kuvia ja tietoa vihreästä kehästä, joka pääkaupunkiseutua ympäröi – metsät ja luonnonpuistot.
 

 
Ja sitten hiukan talvikuvaa sekaan…

..no ei vaiskaan, vaan pienoismalli talvimaisemasta. Vieressä oli myös kesämetsön pienoismalli.
Ai niin, näyttelyssä on esillä 5 vuodenaikaa! Talvi on haluttu jaotella kaamostalveksi ja kevättalveksi. Hmm…luonto on valoltaan ainakin erilainen ennen joulua ja joulun jälkeen
.

 

  Täällä joimme kahvit ja kuuntelimme esitelmää talosta, lämmintä oli luultavasti 35 astetta!

 
Vielä kuva VIP-tilan muotoilusta.
 
 
Haluatko mennä halaamaan nukkuvaa karhua? Se ei varmaan olisi oikeassa metsässä kovin suositeltavaa, mutta Haltiassa pääset sitäkin kokeilemaan.

 
Valo ei antanut myöten ottaa kuvaa toiselta puolelta rakennusta – siellä olisi tullut parhaiten esille rakennuksen muoto: hautova sotka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *